WhiteningTeeth

Izbeljivanje zuba je procedura u kojoj se uklanjaju razne diskoloracije sa površine zuba, a sama boja zuba postaje belja. Samo izbeljivanje spada u najpopularnije procedure u stomatologiji i može značajno da poboljša izgled. Američka dentalna asocijacija je objavila svoj stav koji kaže: „Beljene zuba indikovano od strane stomatologa koje se vrši u kućnim uslovima, preparatima renomiranih proizvođača, a pod stalnim nadzorom stručnog lica u relativno kratkom vremenskom trajanju, apsolutno je siguran i efikasan način izbeljivanja zuba.

Tehnika beljenja zuba u ordinaciji laserom (In office bleaching)0312_Guedes_02

Ova tehnika podrazumeva aplikaciju gela za izbeljivanje na zube u ordinaciji pri cemu se koriste izbeljivaci visoke koncentracije u strogo kontrolisanim uslovima, sa zaštitom mekih tkiva i aktivacijom gela laserskim zrakom. Procedura je kratkotrajna.

Tretman traje 30-45 minuta,a rezultat su 2-4 nijanse svetliji zubi.

Efekat beljenja nije trajan i treba ga ponoviti posle 6 do 12 meseci.

Tehnika kontrolisanog kućnog izbeljivanja zuba (home bleaching)

Ovo je procedura pri kojoj se pacijentu u ordinaciji nakon uzimanja otisaka vilica izrađuju udlage (tray-evi) za zube, koji služe kao nosači gela za izbeljivanje u kućnim uslovima.

Ova procedura je veoma bezbedna i jednostavna jer se koriste gelovi za izbeljivanje slabije koncentracije renomiranih svetskih proizvođaca (Dentsply, Vivadent, Ultradent – na bazi karbamid-peroksida u nižim koncentracijama,10-22%.), koji ne oštećuju meka tkiva. Pacijent nakon kratkotrajne obuke u ordinaciji veoma lako sam izbeljuje svoje zube, noseći aplikacioni tray napunjen gelom tokom noći ili dana dolazeći na povremene kontrole kod stomatologa.

mobilnaTray-fitted

U tray se aplikuje mala količina gela i nosi se u toku noći.Proces beljenja traje 7-10 dana.Efekat traje oko 1 godine,nakon čega je potrebno ponoviti postupak radi održavanja postignute nijanse zuba.shutterstock_teeth whitening

Iako je ova tehnika relativno jednostavna i jeftinija od laserskog izbeljivanja rezultati nastupaju postepeno a za vreme izbeljivanja neophodna je apstinencija od pušenja i konzumiranja prebojenih materija (kafa, caj, kola, crno vino itd.).

Kao neželjene pojave prilkom beljenja zuba treba navesti prolaznu osetljivost zuba na hladnoću koja se javlja kod 50% pacijenata. U tim slučajevima se savetuje pacijentu smanjenje ucestalosti nošenja aplikacionog tray-a (umesto svaku – svaku drugu noć), smanjenje koncentracije gela za izbeljivanje i tretiranje zuba preparatima koji smanjuju osetljivost zuba. Ova pojava je uvek prolaznog karaktera.

Nakon izbeljivanja i stabilizacije boje zuba ( nakon najmanje dve nedelje) treba zameniti sve vidljive plombe jer njihova boja više ne odgovara boji izbeljenih zuba.

Podeli sa drugima
Write a comment:

*

Your email address will not be published.